dinsdag 18 mei 2010

Ondertussen bij Cato-Unbound...

... een discussie over 'The Dead End of Contemporary Liberalism'.

Naar aanleiding van een zekere Philip Blond, die blijkbaar dit heeft geschreven:
liberalism has promoted a radical individualism which, in trashing the supposed despotism of custom and tradition concerning the nature of true human flourishing, has produced a vacated, empty self that believes in no common values or inherited creeds. But in creating this purely subjective being, liberalism has also created a new and wholly terrifying tyranny. For, in order to strip people of their cultural legacy and eliminate the idea that people should enjoy degrees of prestige according to their nature and capacity for virtue, and by making everyone instead the same sort of individual with basic needs and rights, an excess of centralized authority is required. The rule of the virtuous person is displaced by the explicit control of the centralized state.
wordt Blond bekritiseert in de hierboven beschreven link. Blond zal binnen een paar dagen zelf reageren. 'k ben curieus.

Het is evident dat het bovenstaande illustratie van 'liberalisme' volkomen onzinnig is. Het is niet het liberalisme dat een bevrijdende theorie wilt zijn. Het liberalisme is een theorie van vrijheid, maar een vrijheid die met een verantwoordelijkheid mee komt. Een verantwoordelijk dat je zelf verantwoordelijk bent voor je daden en handelingen. En dat het perfect oke is om asociaal te zijn, als je daar de gevolgen voor draagt, bijvoorbeeld.

De rol van traditie in het liberalisme is duidelijk. Traditie mag - en misschien wel moet - er zijn, maar het kan niet bovengeschikt zijn aan het individuele zelfbeschikkingsrecht van mensen over hun eigendom en lichaam. Maar heel veel tradities, normen en gewoonten zijn daarmee compatibel, en dus zou het maar raar zijn dat het liberalise traditie op zich als doelwit zou nemen.


Geen opmerkingen: