dinsdag 24 augustus 2010

Minder uitkeringen, meer geweld?

Een week terug ofzo had ik een (zoveelste) discussie met een stel idioten - excuseer: wel geïnformeerde mensen met een andere politieke visie dan de mijne, waar de basisthese was: 'indien je de uitkeringen verlaagt of wegneemt, zal er meer criminaliteit zijn'.

Nu; gegeven alles wat er in België illegaal is, vind ik dat niet per se erg. Belastingsontduiking, zwart werk, zelfstandige zonder licentie, etc. zijn allemaal illegaal maar dat vind ik niet echt erg. (En tegelijkertijd met de uitkeringen zou het goed zijn dat deze zaken ook gedereguleerd werden.) Maar dat was de claim niet; de claim was dat we dan een moordende, stelende enzv. onderklasse gaan hebben.

Er is echter iets raars met de empirie hierachter. Ten eerste: ik ken geen data die dit soort conclusies bewijst. Ik wil gerust aanvaarden dat de (economische) redenering op zich niet geheel van de pot gerukt is, genre Gary Becker 'de rationele crimineel'. Als we uitkeringen en dergelijke wegnemen, ontnemen we mensen een inkomensbron, maar ze wensen wel nog steeds te kunnen consumeren. Per hypothese hebben ze geen alternatieven, dus gaan ze maar wat stelen en dergelijke. Ik snap de redenering en ik wil aanvaarden dat ze, indien de hypothese waar is, correct is. Wat ik echter bekritiseer is zelfs in een land als België - met alle regulering - deze hypothese niet geheel klopt. En voor de mensen waar de hypothese wel klopt, betekent dit nog steeds niet dat ze over moeten gaan tot stelen, eerder dan, bijvoorbeeld, zwart werk en dergelijke.

Ten tweede: er is (zover) ik weet wel data beschikbaar van het tegendeel. Venezuela is het nieuwe socialistische paradijs, maar het aantal moorden is daar wel dramatisch gestegen, de laatste jaren. Natuurlijk is dit geen ceteris paribus-relatie, maar als socialisme nodig is om een veilige samenleving te creëren, dan scheelt er ofwel iets met het Venezuelaans socialisme ofwel met de thesis op zich.

Heel deze post is natuurlijk geen sluitend bewijs in eender welke richting. Als er iemand meer sluitende data heeft, mag hij die altijd geven.

Geen opmerkingen: