zaterdag 21 augustus 2010

A Study Guide To Austrian Economics: Algemeen

Een volledige studie gids tot de Oostenrijkse school - dat al het werk incorporeert dat er gedaan is en wordt - is natuurlijk niet mogelijk. De bedoeling van deze blogposts is om wat literatuur te geven over algemene werken in de Oostenrijkse school.

Noot: 'k heb recentelijk een bepaalde torrent ontdekt: Economics: Austrian and Related, met een hoop zalige boeken. Als er in de volgende lijst (T) naast een werk staat, betekent dat de beste manier om aan het werk - buiten het simpelweg te kopen, natuurlijk - te geraken is via deze torrent.

Inleidend Werk

Je kan geen enkele studie beginnen zonder een inleidend vak in het onderwerp; dat een algemeen overzicht geeft van alles wat er komen zal. Drie boeken zijn, denk ik, de voornaamste inleidingen die ik zou meegeven. Het is niet noodzakelijk om ze alle drie te lezen - alhoewel ik dit wel zeker zal aanbevelen. Zelfs als er wat delen zijn die overeenkomen - wat er zeker is - toch loont het om ze alle drie eens door te nemen. Het eerste boek is Gene Callahan zijn Economics For Real People. Het tweede boek is van Eamonn Butler: A Primer in Austrian Economics. Het derde werk is Taylor met zijn Introduction to Austrian Economics.
Voor wie gewoon als geïnteresseerde de Oostenrijkse school wenst te leren kennen, zijn deze 3 voldoende. Meer mag, maar is zeker geen noodzaak.

Vaak wordt Economics in One Lesson (Henry Hazlitt) aangehaald door mensen. Het is waar dat dit een klassieker is, maar deze is niet zozeer een inleiding in de Oostenrijkse school per se; het is een meer toegepast boekje, ideaal om bepaalde vormen van beleid te analyseren (en te bekritiseren), maar om een theoretisch inzicht te krijgen in de Oostenrijkse school is het geen goed boek. (Maar ik zou het als werk op zich wel aanraden.)

15 Great Austrian Economists is eventueel ook iets dat je kan doornemen, maar dan vooral vanuit een meer historisch overzicht.

Intermediare Overzichten

Nadat we ons bekend hebben gemaakt met het algemene werk van de Oostenrijkse school - de essentiële inzichten, kunnen we nu overgaan naar iets meer geavanceerde overzichten, waarna we dan kunnen overgaan in het ons specialiseren in deze of gene richting.
Het eerste dat ik in deze zou aanraden, is De Soto zijn The Austrian School. Een ander goed overzicht met een iets andere focus, is het studieboek The Economic Way of Thinking (Heyne, Boettke and Prychitko). (Jep, duur; maar 'k heb nog wel een paar versies op overschot.) Foundations of the Market Price System (Shapiro) is niet zo bekend, maar zeker niet slecht. Het was het favoriete studieboek voor economie van Rothbard. Market Theory and the Price System (Kirzner) is een ander goed werk, geschreven door een van de giganten van de Oostenrijkse school. De Elgar Companion to Austrian Economics (geëdit door Boettke) is een enorm uitgebreid overzicht van allerlei verschillende onderwerpen in de Oostenrijkse school, om toch niet geheel inleidende wijze. Dit is ook een goede bron voor mensen die over een bepaald onderwerp iets inleidend wensen te lezen en dan verder daarin zich willen inlezen.
Al deze boeken vereisen iets meer aandacht, maar zeker niet heel veel. Mensen die een iets dieper inzicht wensen in de Oostenrijkse school, kunnen perfect verder met deze boeken.

De Giganten

Een overzicht van wat je moet lezen in de Oostenrijkse School is nooit volledig zonder een speciale vermelding van Ludwig von Mises zijn Human Action (zeker de study guide erbij gebruiken!) en Rothbard zijn Man, Economy and State (ook hier: gebruik de study guide!)
Een boek dat je ook niet mag negeren, is het nog meer indrukwekkendere Capitalism, van George Reisman.
Geen van deze 3 boeken zou ik op zich aanraden om volledig te lezen, tenzij als je zeker bent dat de hoge kost het wel waard is. Vergis u niet: het zijn ruime boeken, die, indien je daar echt waarde uit wenst te halen, zorgvuldige studie vereisen. ('k ben nu zelf al 3 jaar redelijk full time met Oostenrijkse economie bezig en ik zou nog steeds niet beweren dat ik alle punten van al deze boeken heb begrepen. 'k heb zelfs Capitalism nog niet geheel kunnen lezen!)
Het is, naar mijn oordeel, beter om simpelweg stukken uit deze boeken te lezen - de stukken die je interesseren - eerder dan de gehele boeken even door te nemen, zoals men een fictieroman zou lezen.

Geen opmerkingen: