dinsdag 23 februari 2010

Over lonen en werknemers

En de socialistische vriend gaat maar door:
Het recht op een pensioen en een menswaardige oude dag? Laat me niet lachen! Je hebt het "recht" om te sparen voor je oude dag, je mag er niet van uitgaan dat je na de beste jaren van je leven te hebben gegeven voor de winst van een ander te genereren er automatisch een potje van de staat voor je klaarligt. Neenee, het is véél beter om die mensen verplicht aan het werk te houden, kwestie van de lonen wat te drukken (meer werklozen dan jobs = neerwaartse loondruk) en eventuele jongere oproerkraaiers eronder te houden (we kunnen je zo vervangen).
(1)Ik snap niet goed het probleem in het begin. Ja, het is nogal wiedes dat je mag sparen voor je oude dag: wat is daar mis mee? Het is natuurlijk ook een beetje (veel) populisme om te stellen dat je uitsluitend gewerkt zou hebben 'voor de winst van een ander' - dat is waar, maar ook voor de winst van jezelf. (Zonder dat je het risico nam dat je niet vergoed zou worden voor je arbeid, wat een ondernemer wél heeft.) En tjah; dat 'potje van de staat' zou betaald moeten worden door anderen. Ik snap niet hoe deze persoon deze klinkklare contradictie niet doorheeft: het is schandalig (of dat wordt geimpliceerd) dat mensen 'de beste jaren van hun leven geven', maar het is wel oke dat mensen een 'potje van destaat' zouden krijgen, waar dan ook anderen voor gewerkt hebben - die dan de beste jaren van hun leven geven? Als het ene verkeerd is, dan moet het andere toch zeker verkeerd zijn?
(2) Het verdere punt is natuurlijk gebrekkige economische analyse. er zijn niet 'meer jobs' dan werklozen, tenzij jobs verboden worden (vb. minimumlonen). Het is ook niet verplicht om te werken, natuurlijk. Alleen: daaruit volgt niet dat je iemand anders mag dwingen om jou middelen te geven. Als die andere - je vrienden/familie - je vrijwillig willen helpen, kan ik dat alleen maar aanmoedigen natuurlijk. Er valt overigens natuurlijk iets te zeggen dat allerlei wetgeving een normale vrije markt situatie in het voordeel kantelt van mensen die eerder werkgever zijn, ten koste van werknemers. Maar dat ligt dan natuurlijk niet aan het vrije markt perspectief as such. Maar om dat te begrijpen, heb je een inzicht nodig in economische wetenschap.

1 opmerking:

Jeroen zei

Inderdaad hilarisch hoe die kerel ervan uitgaat dat er "automatisch" een potje klaar ligt. Ja, onze pensioenen worden getoverd!