maandag 8 maart 2010

Eigendomsrechten en markten

De aanwezigheid van functionerende markten, bewijst dat er een (relatieve) eigendomsstructuur is die in zekere mate voorspelbaar is en verdedigt wordt. De absentie van functionerende markten - voor alle duidelijkheid: niet de afwezigheid van welvaart - toont de afwezigheid van een eigendomsstructuur aan.
Eigendomsrechten die voorspelbaar, relatief stabiel en waarover een algemene consensus is over hoe het overdragen wordt, zijn een noodzakelijke voorwaarde voor uitgebreide en functionerende markten - ook al zijn deze in theorie illegaal. Daarom dat Cuba niet armer is dan het is: het heeft een relatief stabiele eigendomscultuur, waaronder een grootschalige zwarte markt functioneert (idem in de USSR). In tegenstelling tot landen zoals Haïti, maar zeker ook Congo, waar er zelfs geen zwarte markt functioneert, wegens de onzekerheid en de arbitrairheid van de eigendomsrechten.

In beide gevallen is de 'weg' naar meer welvaart duidelijk: verdere ontwikkeling van een stabiele (en rechtvaardige) eigendomsstructuur dat een private sfeer van handelen creëert.

Geen opmerkingen: