maandag 8 maart 2010

Human Action

Heb vandaag nog eens de study guide van Human Action doorgenomen - Human Action zelf neem je immers op een dagje niet door. Het is curieus hoe zelfs het lezen van de study guide interessant blijft en steeds nieuwe inzichten leert. (En, ook belangrijk, hoe je steeds opnieuw ontdekt hoe volledig en hoe volledig correct Mises was over praxeologie en het onderscheid tussen praxeologie en geschiedenis.)

Alleen denk ik dat wel dat hij een beetje onnauwkeurig is door te (blijven) refereren naar de Industriële Revolutie als een hoogdag van het vrije markt kapitalisme. Zoals al vaak aangewezen, was de enclosure beweging een regelrechte nationalisering (en herverdeling) van grote delen van de bevolking, waardoor mensen op de marge sneller naar de slechtere werkomstandigheden van de fabrieken werden geduwd dan anderzijds het geval is.

Anderzijds is Mises natuurlijk briljant, als hij, tegen de aanklacht dat de IR de grote massa qua levensstandaard zou verlagen, vraagt: voor wie was de grote massa in de fabrieken aan't produceren? Wie kocht deze massaproductie? Je kent het antwoord zelf wel.

Geen opmerkingen: