donderdag 11 maart 2010

Waar te beginnen lezen over oostenrijkse economie?

Onderdeel van een mail die ik zonet verstuurd heb.
Een goed (klein) essaytje om te beginnen, is het volgende: http://mises.org/etexts/why_ae.asp. (De auteur is ook een hevige, gefrustreerde libertariër en dat merk je wel wat in zijn stijl enzo. Maar probeer dat wat te negeren; het artikel geeft een goede, eerste weergave van de Oostenrijkse school.)

Als je een goede inleiding (en overzicht) van de Oostenrijkse school wilt, dan zijn er 3 werken die ik je wel kan aanraden, die je naast elkaar kan lezen (als je ze alle 3 leest, is er wel wat overlap, maar het loont wel om ze alle 3 te lezen.) (Tenzij anders vermeld, zijn ze allemaal te koop op www.mises.org/store.)

De eerste is Economics For Real People (http://mises.org/books/econforrealpeople.pdf) die een meer systematische inleiding geeft in hoe de Oostenrijkse school denkt en past dit dan toe. Het is geschreven zodanig dat een 12-jarige het kan begrijpen, maar het loont echt enorm om het op onze leeftijd ook te lezen. (Het is door dat boek dat ik fan ben geworden van de Oostenrijkse school en ik lees nog steeds eens wat stukjes daarin voor als ik wat zaken wil updaten op eenvoudige wijze.) If anything, dan zou ik dat boek aanraden.

Het tweede boek is The Austrian School (http://www.amazon.com/Austrian-School-Market-Entrepreneurial-Creativity/dp/1847207685; helaas niet in de Mises Store en ook niet in pdf te vinden; 'k heb wel een versie, die je altijd wel mag lenen.) http://phaedrus-libertarian.blogspot.com/2009/12/review-austrian-school-market-order-and.html <= Hier heb ik er een recensie geschreven. Het geeft een gecombineerd historisch en thematisch inzicht; is wel wat academischer geschreven, maar nog steeds heel goed verstaanbaar. Het is ook geschreven om duidelijk het contrast te maken met de mainstream.

Het derde boek is An Introduction in Austrian Economics (http://mises.org/books/introtoaustrian.pdf); dit boek is een wat gecondenseerde versie van Human Action (van Mises) en daarom ook zeker een mustread. Het behandelt nog net iets andere onderwerpen (uitvoeriger) dan de andere 2 en tesamen zijn ze dus een globaal goede inleiding.

Deze 3 werken zijn, zoals gezegd, enorm goede inleidingen. Daarna kan ik je altijd nog wat verder helpen als je over specifieke zaken meer informatie wilt - externaliteiten, businesscycle, monopolie, etc. Over al deze onderwerpen zijn er natuurlijk nog meer literatuur, die daar dieper op ingaat.


Hazlitt zijn 'Economics in One Lesson' is ook wel goed (http://jim.com/econ/) maar is veel praktijkgerichter: 'waarom zijn minimumlonen slecht' en al die zaken. Dat staat ook uitgebreid in Economics For Real People, maar One Lesson is een goede samenvatting van een hoop zaken, voor als je dat wilt. Persoonlijk vind ik wel niet dat het goed de essentie weergeeft van de Oostenrijkse school, maar enkel beleidsconclusies (die ook van de mainstream zouden kunnen komen). Het is een leuk liberaal boek, maar om meer te weten over de oostenrijkse school: heel wat minder.

Dat zijn zowat de inleidende basiswerken. Qua 'grotere' werken, heb je dan uitgebreid de keuze. Van Mises is het natuurlijk Human Action (http://mises.org/resources/3250); waarin hij de meest volledige uitwerking van zijn gehele systeem geeft. Aanvullend daarbij is er ook een Study Guide, die het gehele boek een pak eenvoudiger voorstelt (van elk hoofdstuk een summary met de essentie enzo). (http://mises.org/books/humanactionstudy.pdf) Je kan de study guide eigenlijk als boek op zich lezen; je zal dan wel wat van de nuances en dergelijke missen, maar als je niet te veel tijd hebt (of zin om Mises zijn niet altijd even duidelijk taalgebruik zo'n 900 pagina's te lezen), dan is dat zeker een goed alternatief. Wat je ook kan doen, is simpelweg enkele hoofdstukken hiervan lezen. Dan raad ik de hoofdstukken 'Human Society', geheel Deel 3 'economic calculation', 'The Market', geheel deel 5 'Social Cooperation without a market' en 'the welfare principle versus the market principle' aan.

Alweer: mochten bepaalde zaken u specifiek interesseren, kan ik je altijd wat betere/specifiekere tips geven, dan doe ik dat graag. Maar over het algemeen zijn deze hoofdstukken boeiend. Hij spendeert bijvoorbeeld een aantal hoofdstukken aan het uitleggen van de businesscycle; maar tenzij je een expert wilt worden in de businesscycle, is dat mss wat minder interessant.

Een ander goed boek van Mises is 'Socialism'. Het gros van alle inzichten van Mises in zijn andere boeken, staat ook in Human Action, behalve (vind ik) de uitgebreide analyse van socialisme (zowsel economisch als sociologisch). Daarvoor moet je socialism zelf lezen. 'k zou wel aanraden om dit boek pas te lezen als je toch tenminste 1 van de inleidende werken van hier boven hebt gelezen, om de simpele reden dat socialism toch wel niet zo simpel is om te lezen zonder enige vorm van voorkennis van hoe de oostenrijkse school werkt. (Het boek staat sowieso op mises.org, maar 'k vind even geen link.) (Lees zeker het deel over 'destructionism'; ergens tegen het einde.)

Rothbard zijn belangrijkste werk is Man, Economy and State (http://mises.org/rothbard/mes.asp); een uitvoerige uitleg over de fundamenten van menselijk handelen, ruil, geld, kapitaalstructuur, interventie en monopolie. 't is wel redelijk uitgebreid en tenzij dat ge echt een specialist wilt worden, is het toch echt wel veel. Wat je ook kan doen, is hiervan de study guide eens lezen; oke, zaken worden niet zo uitgebreid uitgelegd, maar het geeft wel goed de kern weer. (http://mises.org/books/messtudy.pdf)

Uit Hayek zijn 'Inividualism and economic order' (http://mises.org/books/individualismandeconomicorder.pdf) zou ik vooral het hoofdstuk 'the meaning of competition' willen aanraden. Ook 'Free Enterprise and Competitive Order' is een goed artikel. Ze maken beide goed duidelijk wat de Oostenrijkers concreet bedoelen met 'competitie'. The Use of Knowledge wordt ook vaak aangeraden als goed, maar vind ik persoonlijk iets minder - je moet zelf maar oordelen.

Israël Kirzner zijn boek 'Competition and Enterpreneurship' is eigenlijk ook een belangrijke mustread, maar staat niet integraal online, en zal je dus moeten aankopen (of bij mij lenen). Dat moet je ook zelf maar zien. (Dat boek focust zich vooral op de ondernemer en het concept 'competitie'; het werkt Hayek veel beter uit.)

The Consise guide of economics (http://www.conciseguidetoeconomics.com/) is ook wel een goedje; heel beknopt, maar zeker niet slecht.

Een laatste boek is 'Knowledge and Decisions' van Thomas Sowell. (niet te vinden op mises.org) Die noemt zich niet per se een Oostenrijker, maar het gros van dat boek zou zo door een volleerd Oostenrijker geschreven kunnen worden en is echt zalig in het analyseren van fenomenen in de samenleving. (Een van de meest onderschatte en onterecht niet gekende boeken in de liberale beweging, naar mijn mening.)

Enfin; 'k heb maar wat in het wilde aanraders gegeven; je moet maar laten weten als er bepaalde onderwerpen zijn die je meer interesseren; ik help graag.

Geen opmerkingen: