zondag 24 januari 2010

Over de held Obama (deel 1)

Enkele kritische opmerkingen bij onze held 'Obama'.

Op het buitenlands beleid, heeft onze 'vredevolle' Obama ervoor gezorgd dat er nu 3 keer zoveel soldaten zijn in Afghanisten als aan het begin van dit jaar. Het leuke gevolg dat er nog nooit zoveel burgerdoden (2400, waaronder zo'n 1000 kinderen in 2009) zijn gevallen als door deze beslissing, heb ik echter nog niet horen vallen. De generaal die aangesteld is (General Stanley McChrystal) is tijdens de Bush jaren al in controversie gevallen wegens het hardhandig aanpakken van gevangenen. Obama heeft ook 40 keer het bevel gegeven om 'drones' te gebruiken bij een aanval – onbemande vliegtuigen die bombardementen uitvoeren. (Voor alle duidelijkheid: het is heel dubieus of dit gelegitimeerd is in het internationale recht.) 'Toevallig' zijn door deze bombardementen ongeveer anderhalf miljoen – 1 500 000, voor alle duidelijkheid – Pakistani op de vlucht moeten slaan uit de Swat valley. De democraten hebben Bush indertijd (terecht!) bekritiseert voor het binnenvallen van landen, maar zelf heeft Obama al gezegd dat militaire interventie in Yemen en Somalia misschien wel nodig is – overigens: in Somalia is dat al gebeurd afgelopen jaar. Ohja; hij zei ook dat hij de kosten van de oorlogen niet ging verbergen, maar waarom gaat hij dan 108 miljard lenen van het IMF – die niet in het budget verschijnen – om verder oorlog te voeren? Hij die de nobelprijs voor de vrede heeft gekregen, heeft aan het congres gevraagd om het grootste defensiebudget sinds de tweede wereldoorlog toe te laten: 708 miljard (2 keer de Belgische economie) om uit te geven aan 'defensie', i.e.oorlog. (Newspeak anyone?)

Maar goed; we zouden deze doden, stijgende uitgaven en mensen op de dool jagen nog kunnen vergeven: het is gestart door Bush en je 'kan' dat immers niet zomaar 'oplossen'. Dat willen we eventueel nog erkennen. (De vraag is maar of dit soort van beleid effectief nuttig is om het 'op' te lossen – ik denk eerlijk van niet.)

Hoe zit het met de Guantanomo-gevangen? Die mensen die door Bush zijn opgesloten zonder proces (en zonder bewijs), waar Obama (en de democraten) zo'n punt van hebben gemaakt? Wel: die zitten daar nog steeds. Leuker zelfs: eerst ging hij een wet maken die ervoor zou zorgen dat het vasthouden van gevangen zonder proces toegelaten wordt – interessante redenering: als we een wet maken, is het in ieder geval niet meer illegaal. Dat klopt, maar of het daarom moreel verantwoord is, is maar een andere vraag. Dit heeft hij opgegeven. De Obama administratie heeft laten weten dat ze hen gewoon gevangen zullen houden, onder dezelfde wet waar Bush de 'rechtvaardigheid' uit afleidde om mensen zonder bewijs en proces gevangen te houden in Guantanomo. Wat een verbetering! Hij heeft wel herhaald dat de gevangenis in Guantanomo gesloten moet worden; de gevangen die daar zitten ging hij echter naar een gevangenis in de USA zelf halen, met dezelfde wettelijke 'beschermingen' van kracht. Goed nieuws? Verder heeft hij amnestie verleent aan zij die onder het Bush-regime mensen hebben mishandeld in verschillende gevangenissen in Irak. Ach; zoveel maakt dat toch niet uit?

Je zou kunnen zeggen; 'ach, het zijn maar moslims en dergelijke'. (Persoonlijk vind ik dat niemand behoort gevangen gehouden te worden zonder bewijs dat hij een misdadiger is, maar goed.) De persoonlijke vrijheden, zoals privacy, zijn toch beschermd? Op het binnenlands vlak heeft hij echter de befaamde wet (voorgesteld door Bush) er door gekregen dat Amerikanen beluisterd mogen worden door de overheid, zonder (direct) een toelating van een rechter daarvoor nodig te hebben. Om maar te zwijgen van het installeren van 'full body checks' op alle vliegvelden doorheen de gehele USA. Het ironische wil, natuurlijk, dat heel dit systeem geen fluit uithaalt: een laptopbatterij kan eenvoudig omgebouwd worden om explosieven te bevatten die serieuze schade in een vliegtuig kunnen aanrichten. Ik weet uit eigen ervaring dat laptops 'gewoon' door een eenvoudige scanner gaan. Het lijkt me sterk dat deze informatie niet al beschikbaar is bij zij die deze informatie echt goed kunnen gebruiken...


Later het vervolg.

Geen opmerkingen: