vrijdag 18 december 2009

Het educatieve proces

In deze link vind je een blogpost over de kwestie van het online zetten van lecturenotes.

The Boston Globe reports on a site that posts students' notes on faculty lectures.

Several professors, including the English professor and writer Louis Menand and the economist Greg Mankiw, have refused. Mankiw says he didn't want to make it easier for students to cut class. "Listening to lectures and taking your own notes is part of the educational process," he wrote in an e-mail.

Thanks to Mankiw for the pointer. Clearly, he does not think that reading a distilled version of his lectures is as valuable as hearing them in the original.

Again, the question of disintermediation of the collegiate institution lurks in the background. Can one unbundle the educational experience, and most importantly the credential signal, from the institution?

Toegeven: Mankiw zegt wel op zijn site dat hij niet zeker is van zijn antwoord; ik ben redelijk zeker dat zijn antwoord niet in overeenstemming is met de educatieve rol van onderwijs. (Misschien met andere belangen, maar niet met de student as such.)

Interessant is ook de link met intellectuele eigendom - maar dat laat ik aan de lezer over.

In ieder geval: 'part of the educational process' lijkt mij een drogredenering: het gaat immers over de kennis as such en niet over de manier waarop je die leert. Natuurlijk zijn er goede redenen om bepaalde leerstof te horen van de professor zelf, maar dat is geen enkele reden om dit proces het monopolie te geven op kennisoverdracht. Indien op voorhand de manier bekend staat dat de professor zal examineren - en daar mag zeker medewerking in de klas bij betrokken worden - dan is er geen enkele reden om niet op een zo divers mogelijke manier de informatie te verspreiden.

Internet maakt - voor wie daar nog aan twijfelde - kennistoegang ongelooflijk goedkoop en divers, op zo'n manieren dat het niet anders zou kunnen dan dat de oude manieren van educatie gerevolutioneerd zouden moeten worden. Ware het niet dat het quasi gemonopoliseerd is door een organisatie die nu eenmaal niet al te veel verandering kan verdragen.

Geen opmerkingen: