vrijdag 25 december 2009

Seminars over vrijheid

Zoals sommigen onder jullie al weten, zijn er elk jaar, in de zomer, verschillende seminars over de wereld. Sommigen zijn om mensen in te leiden in de basisbeginselen van vrijheid, anderen zijn er om vrijheid geavanceerder uit te werken. Het doel van deze post is om een overzicht te geven van - zover ik weet - de seminars die er in de wereld gebeuren. Het staat iedereen vrij in de reacties nog extra tips te geven.

Europees

Murray Rothbard Instituut
Het Murray Rothbard Instituut organiseert ook dit jaar een Zomeruniversiteit. Dit jaar zal het (hoogstwaarschijnlijk) doorgaan in het Nederlands. Het format zal gericht zijn op een inleidende benadering, met grote nadruk op de Oostenrijkse School en Rechtsfilosofie. Er zouden ook meer geavanceerdere sessies zijn voor de meerwaardezoeker. Helaas kan er op dit moment niet meer gezegd worden, maar hou zeker de website in de gaten. Het nadeel is wel dat je bij dit seminar een kleine toegangsprijs zult moeten betalen.

Liberaal Vlaams StudentenVerbond (en anderen)
Elk jaar organiseert het LVSV in samenwerking met andere organisaties het Liberty Seminar. Het Liberty Seminar richt zich traditioneel op een meer inleidende benadering van vrijheid. De datum van afspraak is traditioneel in de eerste week van Augustus, maar vermits de site nog niet geüpdate is, kan ik u nog niets definitief van informatie meegeven. Het Liberty Seminar is Engels en mikt op een meer Europees publiek. (Alhoewel er ook al Amerikanen zijn geweest.) Het niveau van het Liberty Seminar is te situeren op een inleidend niveau: iedereen is welkom. Hier kan je het programma van vorig jaar vinden. Ook hier weer: hou de website in de gaten! Het liberty seminar is gratis voor iedereen die binnen geraakt; je moet enkel je verplaatsingsonkosten betalen.

Institute for Economic Affairs
Het Institute for Economic Affairs heeft seminars in Marocco, Georgië, Ivoorkust en Duitsland. Ik laat aan de lezer over of hij naar Marocco, Georgië of Ivoorkust wilt gaan, maar het seminar in Duitsland (Gummarsbach) is zeker een aanrader. Ook dit is van een inleidend niveau, perfect voor wie nog niet al te veel met liberalisme bezig is. Helaas, ook hier staat de informatie nog niet online, maar hou ook deze website in de gaten. Ook deze seminars zijn gratis, je moet alleen je verplaatsingsonkosten betalen.

Amerika

Foundation for Economic Education (FEE)
De Fee heeft een hoop interessante seminars; helaas: een groot aantal zijn verschoven naar Juni. Ik ga er redelijkerwijze van uit dat de meeste studenten niet de mogelijkheid hebben in Juni naar de USA te gaan, dus zal ik enkel de seminars in juli/augustus bespreken. Ze hebben 2 keer een freedom university (van 5 tot juli is de eerste en van 12 tot 17 is de tweede). Freedom University is bedoeld als een zuiver inleidend seminar, waarin de basis van vrijheid wordt uitgelegd. Waarom zijn liberalen sceptisch ten opzichte van de overheid, ook al bedoelt die het misschien goed? Het seminarie Advanced Austrian Economics (2-7 augustus) daarentegen is, zoals de naam het zegt, een geavanceerd seminar. Ik zou het niet aanraden om hier naartoe te gaan zonder een meer dan elementaire kennis van Oostenrijkse Economie. (Laat een bericht in de comments en ik zal enkele gerichte literatuur suggesties geven.) Binnengeraken in FEE is niet zo heel moeilijk; simpelweg het formulier invullen op zo'n manier dat het blijkt dat je oprecht geïnteresseerd bent in de studie van vrijheid (en dat je er al wat moeite voor hebt gedaan). De mogelijkheid om je applicatie in te dienen opent op 1 januari. ('k zal dan mijn blogbericht updaten.) De FEE seminars zijn, indien je binnen geraakt, sowieso gratis. Het enige probleem is dat je er moet geraken, en als Europeaan in de USA geraken kan al eens een paar 100 euro kosten.

Cato Institute
Het Cato Institute heeft zijn Cato University (25 - 30 juli). Er staat helaas nog quasi niets van informatie op de website, dus kan ik je niet veel meegeven. Het is wel zo dat Cato University doorgaat op een heel exclusieve (en peperdure) ranch, dat, naar het schijnt, een evenement op zich is. Je kan je al op de webpagina van Cato University inschrijven om meer informatie te krijgen als er informatie vrij komt over deze University. Zover ik weet is deze niet per se gratis, maar kan je als student wel een scholarship aanvragen (i.e. een sponsering) waardoor het gratis wordt.

Mises Institute
Het Mises Institute heeft zijn Mises University (25-31 juli) Dit staat volledig in het teken van de Oostenrijkse Economische school. Het mooie aan de Mises University is dat het uitgebreid opbouwt op de vorige lecture. De eerste lectures gaan over de essentie: de waardetheorie, de theorie van eenhandeling, etc. Op de laatste dag heb je dan sessies over short selling en de toekomst van Oostenrijkse Economie. Het mooie aan Mises University (onder andere) is dat er vanaf de derde dag 'concurring sessions' zijn, i.e. dat je een uitgebreide keuze hebt om je hele programma op te stellen zoals jij het zelf wilt. Wil je meer filosofisch-epistemologische lectures volgen of eerder de praktijk gerichte? Dat heb je (voor een deel) zelf in de hand. Een applicatie kan je doen door deze pdf te openen, in te vullen en op te sturen, samen met een Engelse puntenlijst, een academische aanbeveling en een copy van je studentenkaart. Dat lijkt veel en streng, maar de waarheid is dat je punten er niet zoveel toe doen. En die academische aanbeveling: zorg gewoon dat een willekeurige professor die voor je wilt schrijven. Simpelweg dat je wel een goede student bent, etc. Het is eenvoudiger en minder intimiderend dan het lijkt. Ook hier: het is niet per se gratis, maar je kan als student eenvoudig een scholarship aanvragen, waardoor het gratis wordt.

The Institute for Humane Studies
De laatste (zover ik weet) is TheIhs, die verschillende seminars hebben. Je vindt de gehele seminarline-up hier. Om te appliceren voor een seminar, kan je hier terecht. (De procedure vereist dat je je een account maakt en je zo inschrijft, maar ervaring leert me hier geen gevaar in is. De procedure wijst zichzelf ook uit.) Je hebt ten eerste het inleidende seminar: Morality, Capitalism and Freedom (24-30 juli). Hierin wordt een basisperspectief op vrijheid uitgelegd, ideaal voor mensen die een eerste keer gaan. Indien je al iets meer bekend bent, met het liberalisme, kan je naar Liberty & Leviathan: Policy from the Libertarian Perspective (10-16 juli) gaan. Zoals de naam het zegt, wordt er hier uitvoerig ingegaan op de vraag hoe je het beleid liberaler kan maken. Wie meer geïnteresseerd in het globaliseringsvraagstuk en de ontwikkelingsproblematiek, is Poverty & Prosperity (31 juli - 6 augustus) een aanrader. Tot slot: wie zich goed bekend voelt met het liberalisme in het algemeen, kan proberen in The Tradition of Liberty: Advanced Studies (17-23 juli) binnen te geraken. Hier tracht men de meer geavanceerdere vraagstukken te benaderen. Ook de IHS seminars zijn, als je binnengeraakt, volledig gratis.

Zo; hier stopt het voor mij. Als je nog een seminar weet (er zijn er ongetwijfeld nog veel), laat gerust iets weten in de comments, dan voeg ik die er aan toe. Nu is het in ieder geval uw beurt om te zien wat je wilt.


2 opmerkingen:

Tuur Demeester zei

Mooi overzicht! Zet je het ook op de Rothbard blog?

Adriaan zei

Ik kan daar niet aan en het lijkt mij ook nog niet oppurtuun om een blogbericht online te zetten waar herhaaldelijk in staat 'ik kan nog niet meer informatie' geven. ;) Ik zou nog even wachten.